Portretfotos van twee vrouwenFoto van een jong meisje met een electronisch tabletFoto van een volwassen vrouwPortetfoto van een jonge manPortretfoto van volwassen manPortretfoto van een oudere dameFoto va neen jong kind in een wandelwagen

Bel Veilig Thuis.­Ook als je twijfelt.

Bel Veilig Thuis.­Ook als je twijfelt.

Advies- en meldpunt
huiselijk geweld en
kindermishandeling

1

Veilig Thuis Flevoland

2

Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland

3

Veilig Thuis Drenthe

4

Veilig Thuis Friesland

5

Veilig Thuis Gelderland-Midden

6

Veilig Thuis Gelderland-Zuid

7

Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek

8

Veilig Thuis Groningen

9

Veilig Thuis Haaglanden

10

Veilig Thuis Hollands-Midden

11

Veilig Thuis IJsselland

12

Veilig Thuis Kennemerland

13

Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg

14

Veilig Thuis Noord- en Oost-Gelderland

15

Veilig Thuis Midden-Brabant

16

Veilig Thuis Oost-Brabant

17

Veilig Thuis Noord-Holland Noord

18

Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond

19

Veilig Thuis Twente

20

Veilig Thuis Utrecht

21

Veilig Thuis West-Brabant

22

Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland

23

Veilig Thuis Zeeland

24

Veilig Thuis Zuid-Holland-Zuid

25

Veilig Thuis Zuid-Limburg

26

Veilig Thuis Oost-Brabant

Veilig Thuis in de buurt:

Over Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet samen met je alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis).

Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt?

  • Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker aan de lijn.
  • De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
  • De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
  • Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker van Veilig Thuis je helpen om een melding te maken van je vermoedens.
  • Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
  • Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Uitgelicht

Campagne huiselijk geweld: bespreek je zorgen
Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Zoek het contact met de persoon om wie het gaat. Check hoe het gaat en deel je bezorgdheid. Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken. Weten hoe je het gesprek begint? Ga naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel 0800-2000 of chat dan met een professional van Veilig Thuis.

Wat kun je doen als je je zorgen maakt over iemand?

Soms hoor of zie je dingen waarvan je je afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen. Wil je meer lezen over wat je zelf kunt doen? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Ben je jonger dan 18?

Lees hier wat Veilig Thuis kan doen:

Heeft je buurjongen vaak blauwe plekken? Heeft je klasgenootje altijd honger? Gaat het met je oma niet goed? Merk jij dit soort dingen? Maak jij je zorgen om iemand die je kent? Bel dan met Veilig Thuis: 0800-2000. Dat kan gratis en je hoeft je naam niet te noemen.

Als je belt kun je met iemand praten over de zorgen. Samen kun je kijken wat er moet gebeuren en of er hulp moet komen. Bel dus altijd als jij je zorgen maakt! Je kunt natuurlijk ook altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon.

Ouder dan 18?

Lees hier wat Veilig Thuis kan doen:

Maak je je zorgen over de veiligheid van iemand in de omgeving? Bel dan met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt. 0800-2000 (gratis).

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.

Wat kun je doen als het thuis niet goed gaat?

Huiselijk geweld kan op veel verschillende manieren voorkomen. Je kunt denken aan (fysieke of psychische) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Gebeuren er bij jou thuis dingen waardoor je je niet veilig voelt? Is er bijvoorbeeld iemand thuis die boosheid met geweld afreageert op een partner, een kind, ouder of een huisdier? Dan is het goed om contact op te nemen met Veilig Thuis. Hoe eerder, hoe beter. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met kindermishandeling, huiselijk geweld of ouderenmishandeling.

Ben je jonger dan 18?

Lees hier wat Veilig Thuis kan doen:

Gaat het bij jou thuis niet goed? Of gaat het met jou niet goed? Omdat je wordt uitgescholden bijvoorbeeld, of misschien zelfs geslagen? Of omdat je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden? Dan wil je daar graag wat aan doen.

Praat er over!
Het is heel belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Hoe eerder er hulp komt, hoe beter. Praat er dus met iemand over! Ook als er mensen zijn die zeggen dat je niet mag praten.

Als je er wel over praat kun je samen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is. Je mag altijd bellen met Veilig Thuis 0800-2000 (gratis), maar je kunt natuurlijk ook altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon!

Ouder dan 18?

Lees hier wat Veilig Thuis kan doen:

Gaat het thuis niet goed? Gaat het met jezelf niet goed? Of omdat er veel ruzie is thuis? Of omdat je misschien mishandeld wordt? Dan wil je daar graag wat aan doen.

Praat er over!
Het is erg belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. De eerste stap die je daarom zelf al kunt zetten is erover praten. Praat met iemand die je vertrouwt, die kan adviseren en kan helpen. Dit kan een familielid zijn, buren, vrienden maar ook bijvoorbeeld de huisarts of de wijkagent. Je kunt ook altijd bellen met Veilig Thuis, vrijblijvend en anoniem. 0800-2000 (gratis)

Soms zijn de adviezen van Veilig Thuis genoeg, soms is het verstandig om hulpverlening in te schakelen en soms is een onderzoek nodig om meer informatie te krijgen. Elke situatie vraagt om een specifieke oplossing.

Wat gebeurt er als ik bel met Veilig Thuis?

Als je belt met Veilig Thuis krijg je een medewerker aan de lijn die goed naar je zorgen luistert en vragen stelt. Veel bellers tobben al lang met hun zorgen en hebben zelf al van alles geprobeerd. De medewerker luistert en helpt om jouw verhaal samen met jou op een rij te zetten. Hij (of zij) beantwoordt vragen, geeft advies en kijkt samen met jou of er hulp nodig is.

Als duidelijk is wat er aan de hand kan zijn, bespreekt de medewerker met jou wat je zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis met je mee hoe deze hulp te organiseren, zoveel mogelijk in de buurt van en met de mensen om wie het gaat.

Niet altijd is het meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms is verder onderzoek nodig om te bepalen of de veiligheid van betrokkenen inderdaad in het geding is. In dat geval onderzoekt Veilig Thuis de zorgen om vast te stellen wat er aan de hand is en om te bepalen wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.