Week tegen Kindermishandeling
Doorbreek JIJ de stilte?
15-21 november 2021
Open je oren en ogen voor kindermishandeling. Een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, angstig is, blauwe plekken heeft of structureel geen lunch mee naar school krijgt. Het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn.
Tijdens deze Week tegen Kindermishandeling van 15 tot en met 21 november 2021 vragen wij aandacht voor het veel te hoge aantal kinderen dat onveilig opgroeit. Jaarlijks worden in Nederland volgens onderzoekers naar schatting tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Niet alle gevallen van kindermishandeling worden gesignaleerd. De cijfers kunnen daardoor hoger uitvallen.
Doorbreek JIJ de stilte?
Open je ogen en oren voor kindermishandeling
Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet
Zojuist heb je een filmpje gekeken over prinsessenridder Merel. Zij moet het kasteel beschermen tot de koning terugkomt. Haar rijk wordt bedreigd door een stiltevloek. Niemand mag meer lachen, praten of huilen. Wat is hier aan de hand? Wat hoor en zie jij? Open je ogen en oren voor kindermishandeling. Stel dat Merel naast jou woont. Hoe zou jij Merel kunnen helpen?
Wegkijken en doen alsof kindermishandeling niet bestaat, is niet oké. JIJ kunt ook iets doen en ervoor zorgen dat de eerste stap wordt gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten. Lees hieronder de verhalen van Angélique, Brayn, Lena, Delaine en Friso en wat anderen voor hen hebben gedaan.
Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt met ons bellen of chatten. Dat mag ook anoniem. Dit kan als er geweld plaatsvindt bij jou thuis, maar ook als je het vermoedt bij iemand anders. Of je nu vragen en vermoedens hebt of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en die van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou wat er nodig is om het thuis weer veilig te krijgen.
Je kunt ook hulp vragen aan een volwassene die je vertrouwt, een docent, een buurvrouw of een ouder van een van je vrienden. Er zijn naast Veilig Thuis ook andere organisaties voor hulp of advies, zoals de Kindertelefoon. Is er direct gevaar, bel dan de politie via 112. Denk je wel eens aan zelfdoding en heb je hulp nodig kijk op www.113.nl of bel 0800 0113.
Onder kindermishandeling verstaan we elk gedrag van een volwassene, waardoor een kind schade kan oplopen, lichamelijk of psychisch. Dit gedrag kan bewust of onbewust zijn en het kan actief (een kind pijn doen) of passief (iets niet doen, bijvoorbeeld geen eten maken). Kindermishandeling komt in allerlei vormen voor: lichamelijke of psychische mishandeling, lichamelijke of psychische verwaarlozing, seksueel misbruik en getuige van partnergeweld. De schade als gevolg van mishandeling kan zich dus op verschillende manieren voordoen. Het gaat niet alleen om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Kindermishandeling kan ook geestelijke schade veroorzaken. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. Bij jong en oud, rijk en arm, in alle culturen en in zowel hetero- als homoseksuele relaties.
Wil je meer weten over signalen bij het kind, klik dan hier. Er zijn ook signalen die je bij de volwassene kunt herkennen.
Deze campagne is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het campagnemateriaal kun je hier downloaden.