Landelijk Netwerk Veilig Thuis
Ons land telt 25 regionale Veilig-Thuisorganisaties (VT’s) die met elkaar voortdurend werken aan verbetering van de kwaliteit van hun werk. Daartoe hebben zij zich verenigd in het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT).
U kunt contact opnemen met het landelijk netwerk op telefoonnummer 030 303 36 39, of door een mail te sturen naar: [email protected]
Bent u journalist? Media met vragen voor het Landelijk Netwerk Veilig Thuis kunnen tijdens kantoortijden bellen naar 030 307 40 31 of een mail sturen naar: [email protected]
Veilig Thuis verbetert werkwijze
De 25 Veilig-Thuisorganisaties hebben meer eenduidigheid en een kwaliteitsimpuls gegeven aan de wijze waarop ze hun wettelijke taken uitvoeren.
Met de verbeterde werkwijze draagt Veilig Thuis bij aan het effectiever stoppen van geweld en aan het doorbreken van intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen en huishoudens. Veilig Thuis doet dit in nauwe samenwerking met ketenpartners en met gezinnen of huishoudens. Partnerschap staat hierin centraal.
In deze pdf vinden professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling informatie over vragen als: ‘Wanneer neem je contact op met Veilig Thuis?’, ‘Welke stappen van de meldcode zijn nu anders?’, ‘Wat doet Veilig Thuis met mijn melding?’ en ‘Welke informatie krijg ik in de terugkoppeling van Veilig Thuis?’
Handelingsprotocol
Het Handelingsprotocol vormt een belangrijk instrument in de kwaliteitsverbetering en draagt bij aan het vergroten van eenduidigheid in het optreden van de VT’s.
Voor de medewerkers van Veilig Thuis geeft dit protocol een duidelijke richtlijn voor hun handelen. Het betreft richtlijnen die algemeen geldend zijn voor alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor de gezinnen en huishoudens die te maken krijgen met Veilig Thuis biedt dit protocol het voordeel dat alle medewerkers van Veilig Thuis eenzelfde mate van zorgvuldigheid betrachten. Voor de professionals buiten Veilig Thuis geeft het protocol een helder inzicht hoe het samenspel tussen hen en Veilig Thuis verloopt en welke afwegingen Veilig Thuis daarbij maakt.
Cijfers Veilig Thuis
Sinds 2015 verzamelt het CBS elk half jaar bij de Veilig Thuis organisaties (VT’s) gegevens over kindermishandeling en huiselijk geweld, in het kader van de Beleidsinformatie Veilig Thuis. De laatste CBS cijfers zijn hier te vinden.
De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet. Iedere organisatie en zelfstandige professional ontwikkelt een eigen meldcode met daarin 5 stappen. Iedere organisatie is wettelijk verplicht om deze 5 stappen in haar meldcode op te nemen. Per 1 januari 2019 verandert de meldcode. Het wordt een professionele norm om melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van acute en structurele onveiligheid. De 5 stappen uit de meldcode blijven bestaan, maar stap 4 en 5 worden aangepast. Meer informatie over de meldcode vindt u op de sites van de regionale Veilig Thuis organisatie en op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode