Werkbezoek Ministerie Justitie en Veiligheid Werkbezoek
Verslag van het werkbezoek aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid
Op 29 augustus 2024 vond er een werkbezoek plaats georganiseerd door Veilig Thuis, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en andere betrokken partners zoals de politie, het Openbaar Ministerie (OM), en de Raad voor de Kinderbescherming. Tijdens het bezoek stond de agenda Veiligheid Voorop centraal. Wat zijn de successen op dit moment over het versterken van de samenwerking tussen zorg- en strafrechtorganisaties om huiselijk geweld en kindermishandeling effectiever aan te pakken? Een kijkje achter de schermen voor het Ministerie Justitie en Veiligheid.
Topje van de ijsberg
Tijdens het werkbezoek werd benadrukt dat huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland een ernstig probleem blijft. De politie registreert jaarlijks circa 84.000 incidenten en elke maand sterft er een kind of volwassene aan de gevolgen van huiselijk geweld of kindermishandeling. In de werkelijkheid ligt dit aantal veel hoger. De aanpak hiervan vraagt om een nauwe samenwerking tussen verschillende organisaties, waarbij zowel strafrechtelijke als zorgmaatregelen worden ingezet. Binnen de agenda Veiligheid Voorop werken we aan verbeterslagen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling als er sprake is van samenloop tussen zorg en straf. Om deze samenwerking tussen zorg en straf te kunnen versterken is er een ontwikkelagenda met elkaar vastgesteld
De aanpak bestaat uit vier kernactiviteiten:
- samen op bij acute onveiligheid,
- actie-overleg bij dreigend gevaar of risico op onveiligheid,
- aanpak huiselijk geweld met Veilig Thuis & ZSM bij aangehouden verdachten en niet-vastzaken
- samenwerken bij strafbare kindermishandeling
In al deze activiteiten zie je de kracht van elkaar kennen en samenwerken terug. Zo versterken de politie en Veilig Thuis elkaar bij ‘samen op bij acute onveiligheid’. Gezamenlijk hebben we als primaire doel samen werken aan directe veiligheid voor alle betrokkenen en de eerste onderzoekshandelingen (straf en/of zorg) en interventies veilig, snel en doeltreffend in te zetten.
De deelnemers van het werkbezoek kregen bij alle vier de kernactiviteiten de gelegenheid om in gesprek te gaan. Enthousiast werd er door de politie en zorgorganisaties toegelicht waarom de samenwerking zo succesvol is. Zorg en Straf kunnen elkaar echt versterken bij het terugdringen, en liever nog stoppen, van huiselijk geweld en kindermishandeling.